Salmonella Bakterisi

Salmonella Bakterisi, İlk kez domuzlarda keşfedilen ve bağırsak enfeksiyonuna neden olan, çubuksu şeklinde bir gram negatif bakteri türüdür. Ayrıca gıda zehirlenmelerinin en yoğun görüldüğü bir grup bakteriye verilen isimdir.

Salmonella bakterisi özellikle kuşlar, diğer hayvanlar ve insanların bağırsaklarında yaşama alanı bulurlar.
Salmonella, yaşama alanı bulduktan sonra 12 saat ile 72 saat içerisinde belirtilerini göstermeye başlar. İshal en önemli belirtisi olurken kusma, baş ağrısı, bulantı, yüksek ateş, karın ağrısı da salmonella enfeksiyonunun belirtileri olabilmekte. Bu ishal durumu bazı hastaların doktora başvurmasını gerektirmeden tedavi olurken, bazı kişilerde ise şiddetli olarak hastanın ölümüne yol açabilir. Bu kişilerde salmonella enfeksiyonu bağırsaklardan kan dolaşımına geçerek vücudun diğer bölgelerine yayılır ve antibiyotik tedavisinde geç kalındığında ölüme yol açar. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar ve bebeklerde erken teşhisi çok önemlidir. Genel olarak hayvan dışkısı ve konta mine gıdalar (Yumurta, kümes hayvanları, meyve suyu, pişmemiş sebze ve meyve, baharatlar, pastörize edilmemiş süt) sayesinde insanlara bulaşırlar.

Hastalığın tespiti; salmonella enfeksiyonunun tespit edilmesinde dışkı örneği kullanılır. Belirti olarak ishal, bulantı, yüksek ateş, karın ağrısı gibi rahatsızlıklar gözlemlenir.

Hastalığın tedavisi; hasta genel olarak 5-7 gün içerisinde kendiliğinden tedavi olabilirken, bunun yanında sıvı içecekleri tüketmek ve dinlenmek tedaviye yardımcı olan etkenlerdir.
İshal ve kusması aşırı görülen bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar ve bebeklerde damardan sıvı tedavisi gerekmektedir. Salmonella enfeksiyonunu tedavi etmekte kullanılan antibiyotikler ishal süresini artırabilmekte ve hastalığın süresini uzatarak başkalarına bulaşma ve hastalığın tekrar etme olasılığını yükseltebilmektedir.

Hastalıktan korunma yolları; bu enfeksiyonun herhangi bir aşı ile korunması yoktur. Pişmemiş yumurta, çiğ kıyma, pastörize edilmemiş içecekler ve ev yapımı mayonez ve benzeri gıdaları tüketmekten kaçının. Pişmemiş et veya kümes hayvanlarına (Kuş, ördek, tavuk, hindi gibi) temas ettikten sonra ellerinizi ve temas eden yüzeyleri su ve sabun ile defalarca yıkayın. Günlük olarak tükettiğiniz et ve süt ürünlerinin pişiriminin tam olarak yapılmasına dikkat edin. Tam olarak pişirme bakterileri tamamen öldürür. Fakat pişirdiğiniz gıdaların tüm kısımlarının 70°C'ye ulaştığından emin olun. Tam olarak pişirdiğiniz gıdaları çok zaman harcamadan tüketin. Çünkü oda sıcaklığında olan herhangi bir pişmiş gıda, bakteri üretmeye başlar. Pişmiş gıdalarınızın bekleme süresi 5 saatten fazla ise pişirdiğiniz gıdayı hızlı bir şekilde soğutup 10°C'nin altında saklayın. Bebekler ve yaşlılar için bekletilmemiş gıdalar tercih etmeye çalışın.
19.01.2024 21:05:06
Salmonella Bakterisi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Salmonella Bakterisi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Salmonella Bakterisi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İdrarda Bakteri

İdrarda Bakteri, Genel olarak idrar yolu enfeksiyonlarına sebebiyet vermektedir. İdrarda bakteri oluşumunda en fazla görülen belirti idrar sırasında v...
Devamını Oku

Et Yiyen Bakteri

Et Yiyen Bakteri, (Nekrotizan Fasilit) bakterilerin ortaya çıkardığı bir enfeksiyon çeşididir. Kısa süre içerisinde cilt, yağ ve kasları örten dokuyu yo...
Devamını Oku

Midede Bakteri

Midede bakteri, genellikle insanlarda büyük sorunlara neden olarak kişilerin son derece zarar görmesine neden olmaktadır. Özellikle bu bakterilerin türü bu d...
Devamını Oku

Hamilelikte İdrarda Bakteri

Hamilelikte İdrarda Bakteri görülmesi idrar yolu enfeksiyonunun en bariz belirtisidir. İdrar yolundaki enfeksiyonları hamilelikte en sık görülen enfeksiyon t...
Devamını Oku

Enterokok Bakteri

Enterokok Bakteri, Canlıların bağırsak florası içinde doğal şekilde yer alan bir bakteri grubu olan enterokok bakteriler, yakın zamana kadar enfeksiyo...
Devamını Oku

Bağırsak Bakterileri

Bağırsak bakterileri kişilerde çok farklı belirtileri meydana getirerek kişilerin yaşamını derinden etkileyebilen bir durumdur. Bağırsak içerisinde oluşarak ...
Devamını Oku

Kanda Bakteri

Kanda Bakteri; herhangi bir hastalık sırasında mikroorganizmaların geçici olarak kanda bulunmasıdır. Kanda bakteri bulunmasına tıp dilinde septis...
Devamını Oku

Saprofit Bakteriler

Saprofit bakteriler, Çürükçül organizma ya da ölü organik maddelerden beslenerek yaşayan organizmalara saprofit bakteriler denir. Hayvan ve bitki...
Devamını Oku

Flora Bakterileri

Flora Bakterileri, organizmada yerleşik halde bulunan faydalı bakterilerdir. İnsan bağırsaklarımızda, vücuttaki toplam hücre sayısının 10 katı kadar fay...
Devamını Oku

İdrar Tahlilinde Bakteri

İdrar Tahlilinde Bakteri; İdrarda normalde bakteri yoktur. Ama birçok insanın idrarında az da olsa bakteri bulunmaktadır. Bu durum zararsızdır. Ancak bazı du...
Devamını Oku

Anaerobik Bakteri

Anaerobik Bakteri, bakterilerin az veya hiç oksijen olmayan yerlerde yetişen bakteri türüdür. Anaerobik bakteriler, kötü kokulara, cerahatlara, apse oluşumun...
Devamını Oku

İdrarda Bol Bakteri

İdrarda Bol Bakteri, İdrarda bakteri görülmesi çoğu zaman zararsızdır. Ancak bakteri değerinin fazla görülmesi durumlarda dikkate alınmalıdır. İdrar normalde...
Devamını Oku

Bakterilerde Konjugasyon

Bakterilerde konjugasyon, hücre temasıyla bakterilerin arasında meydana gelen genetik özellik aktarımıdır. Bu yatay gen transferi mekanizması olarak işler. G...
Devamını Oku

Patojen Bakteri

Patojen bakteri, hastalığa sebep olan ve sıklıkla salgın hastalıkların sorumluları olan bakterilerdir. Örneğin en korkulan hastalıklardan biri olan vere...
Devamını Oku

Bakterilerde Üreme

Bakterilerde üreme, bakteriler suda, havada, toprakta, canlılarda bulunan ve hastalılara yol açan, bölünebilen tek gözeli canlılardır. Bakteriler mikroskop y...
Devamını Oku

Koliform Bakteri

Koliform Bakteri, suların ve gıdaların sağlığa yararlı olup olmadığını ölçen bakterilerdir. Gram negatif olup, spor oluşturmaz, çubuk şeklindedir ve 48 saat ...
Devamını Oku

Fotosentetik Bakteriler

Fotosentetik bakteriler, fotosentez yaparak enerji üretirler. Fotosentezde, yeşil pigmenti olan klorofile sahip canlılar, ham madde model H2O (Su) ve CO2 (Ka...
Devamını Oku

Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları

Bakterilerin biyoteknolojide kullanım alanları giderek artmaktadır. Son on senede biyokimya, moleküler biyoloji ve bakteriyolojideki ilerlemeler, bakterileri...
Devamını Oku

Bakterilerin Sınıflandırılması

Bakterilerin sınıflandırılması biyoloji alanında oldukça önemli bir durumdur. Sınıflandırılmış olan bakteriler türlerine, şekillerine ve yapılarına göre...
Devamını Oku

Bakteri Hastalıkları

Bakteri hastalıkları, Günümüzde birçok bakteri hastalığı bulunmaktadır. Hatta günümüzdeki hastalıkları yüzde yetmiş beşlik dilimi bakterilerden dolayı meydan...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İdrarda Bakteri
Et Yiyen Bakteri
Midede Bakteri
Hamilelikte İdrarda Bakteri
Enterokok Bakteri
Son Forum Konuları
Altın Seven Bakteriler Ya Da Virüsler Nelerdir?
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024