{ "title": "Bakteri Türleri", "image": "https://www.bakteriler.gen.tr/images/Bakteri-Turleri-38.jpg", "date": "19.01.2024 09:51:45", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Bakteri Türleri, Bakteriler tek hücreli olan mikroskobik canlı türleridir. Hayvanlar ile bitkiler arasında başka bir canlı kategorisi oluşturur. İnsanlarda, doğada, hayvanlarda, toprakta, bitkilerde, suda ve havada oldukça fazla bakteri vardır. Bakteriler klorofilsiz ve çekirdeksiz bir ve altı mikron büyüklüğünde olan ve çıplak göz ile görülemeyecek kadar küçük canlı türleridir.

Öbakteriler

Yunanca 'eu' doğru ile iyi 'bakterion' yani çubuk kelimelerinden türetilmektedir. Öbakteri çeşitleri dünyada daha çok ekstrem yerler dışında düşünülen ortamlarda daha çok yaşarlar.

Spiral Bakteriler (Spirullum)

Oldukça uzun bir eksen çevresinde helezoni şekilde sarılmış bir vücuda sahip olan bükülebilir (Fleksible) ile uzun eksen çevresinde dönerek hareket eder. Uzunluk sarmal miktarı ile sarmal yüksekliği ise çeşitler içinde değişkenlik gösterir. Örnek verilecek olur ise frengi rahatsızlığına sebep olan 'Treponema pallidum' çeşidini örnek verebiliriz.

Arkeabakteriler

1970 yılların sonunda keşfedilmiş olan arkeabakteri çeşitleri birçok biyoloğu fazlası ile şaşırtmıştır. Bu bakteri türleri çok ekstrem yerlerde yaşamlarını sürdürürler. Örnek olarak da anaerobik, metanojenik arkeabakteri (Methanogenic archaebacteria) yerlerde yaşarlar. Metabolizma sonrasında da metan üretmektedir. Arkeabakteriler büyük baş hayvanların karın bölgelerinde yaşarlar. Bu tür hayvanların salgılamış oldukları bağırsak gazlarından da haberdar ve sorumlu olan bu bakteri çeşididir. Ekstrem derecede halofilik arkeabakteriler (Halophilic archaebacteria) ise tuz oranı en fazla olan yerlerde yaşar. Halo Yunancada 'tuz' anlamına gelir. Termoasidofilik arkeabakteriler de oldukça yüksek ısıya sahip olan asit gölünde yaşar. Bu tip yerlerde ısı tam yüz derecenin üstünde pH seviyesi ise tam iki seviye olur.

Beslenmelerine Göre Bakteriler

Bazı bakteri türleri ototrof olup kemosentez ya da fotosentez yapmaktadırlar. Örnek olarak da siyanobakteri türleri verilebilir. Bu bakteri türlerinin birçoğu ise heterotrof olarak parazit ya da saprofit olarak yaşamlarını sürdürürler.

Virgül Şeklinde Olan Bakteriler

Flagella adı verilen (Kamçı) ile yaşarlar ve virgül şekline benzerler.

Boyanmalarına Göre Bakteriler

Gram boyası kullanılarak boyanan bu bakteriler mor ve mavi renk vermekte olan bakterilere gram (+) turuncu ve kırmızı renk veren bakteri türlerine ise gram (-) bakteriler denmektedir. Çok farklı renklerin meydana gelmesi ile hücre çeperinin özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Gram (+) bakteri türleri kalın yapılı peptidoglikandan meydana gelmiş tek bir katmana sahip olan çeper iken, gram (-) bakteri türlerinde ise iki tane ince katmanlı olan (İlk tabaka protein ile karbonhidratlar, ikinci tabaka ise yine aynı şekillde peptidoglikandan oluşmak üzere hücre çeperleri vardır.
" } ] }