{ "title": "Gebelikte İdrarda Bakteri", "image": "https://www.bakteriler.gen.tr/images/Gebelikte-Idrarda-Bakteri-22.jpg", "date": "20.01.2024 04:35:18", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Gebelikte İdrarda Bakteri; Gebelik sırasında idrarda bakteri bulunması enfeksiyon belirtisidir ve genellikle kendini idrar yaparken yanma hissiyle belli eder. Yanma hissi bazen hafif bazen de şiddetli olabilir. İdrar kötü kokulu ve bulanık renklidir. Bakteriler genel olarak mesanede toplanmışsa sistit olarak adlandırılır fakat erken fark edilmezse üst idrar yollarını ve böbrekleri de etkiler. İdrar yollarında bakteri oluşma nedenlerinden en önemlisi umuma açık yerlerdeki tuvaletleri kullanmak ve iç çamaşırı temizliğine önem vermemektir. Bakteriler dışarıdan bulaşır ve idrar kanalları yoluyla mesaneye ulaşarak burada çoğalırlar. İdrarda bakteri görülmesi bebeği etkilemez fakat bakteriler üst idrar yollarını ve böbrekleri etkilemeden önce tedavi olmak şarttır. Böbreklere ulaşan bakteriler besinlerin geri emilimini azaltarak bebeğin de beslenmesini etkiler. Ayrıca hamilelik sırasında tedavi edilmeyen gebelikte idrardaki bakteriler zaman içinde böbrek iltihabına dönüşürler. Bu da hem anne için hem de bebek için büyük bir tehdittir. Erken müdahale edilmezse erken doğuma yol açabilir.

Gebelikte idrarda bakteri oluşumunu arttıran bir sebep değildir ama gebe kadınlar mesaneye baskı arttığı için daha çok idrara çıkma ihtiyacı hissetmesi ve tuvaleti daha çok kullanması gebelikte idrarda bakteri görülme olasılığını arttırır. Bu yüzden gebelik döneminde iç çamaşırının günlük olarak değiştirilmesi, çamaşırın nemli kalmamasına özen gösterilmesi ve umuma açık alanların tuvaletlerinden uzak durulması riski azaltır.

Gebelikte idrarda bakteri tedavisi nasıl yapılır?

Bakterinin türü ve yaygınlık alanına göre doktorunuz antibiyotik tedavisi, baskılayıcı tedavi ya da hastanede yatmayı da içeren serum tedavisi verecektir. Doktorla karşılıklı iletişim bu dönemde önemlidir. İlaçların uygun kullanılmaması bebeğe zarar vererek tedavi sürecini uzatabilir. Tedavisi kolay bir rahatsızlıktır. Hamile kadınların yüzde 10'u gebelikleri sırasında idrarda bakteri görülmesi yüzünden tedavi olurlar. Antibiyotik tedavisi sırasında bol bol yoğurt yemek doktorlar tarafından önerilmektedir. Bakteriler şekerden beslendikleri için şekerli gıdalardan uzak durmak en iyisidir. Pamuklu iç çamaşırı kullanmaya özen gösterilmeli ve hatta iç çamaşırlar ütülenmelidir.
" } ] }