{ "title": "İdrar Tahlilinde Bakteri", "image": "https://www.bakteriler.gen.tr/images/Idrar-Tahlilinde-Bakteri-61.jpeg", "date": "20.01.2024 18:32:35", "author": "Burak ÖZBİNİCİ", "article": [ { "article": "İdrar Tahlilinde Bakteri; İdrarda normalde bakteri yoktur. Ama birçok insanın idrarında az da olsa bakteri bulunmaktadır. Bu durum zararsızdır. Ancak bazı durumlar ve idrarda bakteri sayısının fazla olduğu hallerde durum değişebilir.

İdrarda Bakteri Belirtileri; En çok görülen belirtiler idrar yaparken ve sonrasında ortaya çıkan yanma hissidir.

İdrarda diğer bakteri belirtileri, sık idrara çıkma, karnın alt kısmında ağrı veya şişlik hissi, bulanık ve ağır kokulu idrar dır.

İdrarda Bakteri Değerleri; İdrarda bakteri sayısı 105 CFU'dan büyük ise fazla olarak değerlendirilir ve başka belirtilere yol açması mümkündür.

103 CFU'dan küçük olursa herhangi bir sorunla karşılaşılmaz.

Bu değerler hamilelik, yaş, cinsiyet gibi etkenlere göre hekim tarafından farklı değerlendirmelere tabi tutulmaktadır.

İdrar Tahlilinde Bakteri Neden Olur?

İdrarda bakteri sayısı fazla olması durumda ilk akla gelen neden idrar yolu iltihapları olmaktadır. İdrarın çıkış yeri (Üretra), idrar torbası iltihabı (Sistit), kanal iltihapları ve nadiren böbrek iltihapları idrarda bakteri oluşmasına neden olabilir.

Bu iltihaplar idrar yollarının daha kısa olmasından dolayı kadınlarda daha sık görülür.

Korunmasız cinsel ilişki kurulması ve tuvalet temizliğine dikkat edilmemesi idrar yolu iltihaplarında en sık rastlanan iki nedenidir.

Böbrek Taşı; İdrar yollarında tıkanmalara sebep olan böbrek taşları idrarda bakteri çıkmasına neden olur. Tıkanmaya yol açabilecek diğer faktörler aşağıdaki ise Prostat bezi büyümesi ve İdrar yolu tümörleri.

Diğer Nedenler; Herhangi bir vücut iltihabından dolayı kan dolaşımında bakteriler mevcut olabilir. Bu bakteriler nadiren de olsa idrara karışabilir.

İdrar testi için kullanılan idrar tüplerinde de idrarda bakteriye neden olabilir.

İdrar Tahlilinde Bakteri Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrarda bakteri sayısı az ise aşağıdaki önlemleri almak bile yeterli düzeyde etkiyi sağlayabilir
Antibiyotik Tedavisi; İdrarda bakteri sayısı yüksek olan insanlarda uygulanan en yaygın tedavi yöntemlerinden biridir.

Özel Durumlar; İdrarda bakteri miktarı az ise ve herhangi bir belirtiye neden olmuyorsa genellikle özel bir tedavi gerektirmez.

Fakat aşağıdaki şartları taşıyan insanlarda ise antibiyotik önerilebilir
" } ] }