{ "title": "İdrarda Bakteri", "image": "https://www.bakteriler.gen.tr/images/idrarda-bakteri.jpg", "date": "19.01.2024 19:59:52", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "İdrarda Bakteri, Genel olarak idrar yolu enfeksiyonlarına sebebiyet vermektedir. İdrarda bakteri oluşumunda en fazla görülen belirti idrar sırasında ve idrar sonrasında ortaya çıkan yanma hissi oluşumudur. Yanma hissi hafif olabilir veya ağrı belirtisiyle birlikte görülebilir. İdrarda bakteri oluşumunun diğer belirtileri ise; sık sık idrara çıkma ya da idrara çıkma isteği oluşması, karnın alt bölgesinde rahatsızlık ve şişlik oluşumu hissi, bulanık ve ağır kokulu idrar belirtisidir. Bunlara ek olarak da bayanlarda pelvik bölgede, erkeklerde de rektum bölgesinde ağrılar oluşabilir. İdrar yolunda bakteri enfeksiyonu genel olarak bütün idrar yolu enfeksiyonlarının yaklaşık %95'i idrar yolundan mesane oluşumuna kadar ulaşan bakterilerin neden olduğu bir bakteri türün olmaktadır. İdrar da bakteri oluşumu sadece mesanede belirmesine sistit adı verilmektedir. Fakat, idrarda bakteri oluşumu bazen üriner sisteme bağlı böbrekleri ve üst idrar kanalını etkiler.

İdrarda bakteri enfeksiyonu, cinsel organın bakterilere maruz kalması sonucunda ve bu bakterilerin idrar aracılığıyla beraber mesaneye ulaşmasıyla oluşur. Bu bakteriler, dışarıda kullanılan bir tuvaletten gelebileceği gibi aşağıdaki durumlar idrarda bakteri enfeksiyonu riskini arttırır.
İdrarda bakteri enfeksiyonu bayanlarda daha fazla görülen ve sürekli olarak devam eden bir sağlık sorunu olmaktadır. Bunun sebebi ise bayanlarda idrarı mesaneden dışarı taşıyan kanalın erkeklere göre daha kısa olarak belirmesidir. Bunun yanı sıra menopozla beraber düşen östrojen oranı idrar yolunu inceltir ve bölgede bakteri enfeksiyonlarına karşı hassasiyet oluşturur. Gebelik, idrarda bakteri enfeksiyonu riskini arttıran bir durum olmaz fakat bu dönemde yaşanan enfeksiyonlar daha kolay yayılır ve anneye dolayısıyla fetüse zarar oluşturur. Bu nedenden dolayı hamilelik döneminde idrarda bakteri enfeksiyonu belirtileri yaşıyorsanız eğer vakit kaybetmeden doktorunuza görünmeniz gerekir.

İdrarda Bakteri Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doktorunuz, idrarda bakteri enfeksiyonu olup olmadığınızı anlamak amacıyla bazı testler isteyebilir. Bu testlerin başında idrar testi gelir. Alınan idrar örneği laboratuvarda incelenir ve beyaz kan hücreleri kontrol edilir, kırmızı kan hücreleri kontrol edilir ve bakterilerin kontrolü yapılır. İdrar örneğinin kirlenmemesi amacıyla örnek verilmeden önce genital bölgenin antiseptik bir bezle silinmesi ve idrar örneğinin, idrarın hemen başından değil idrarın ortasından alınması istenir. Laboratuvarda gerçekleşen incelemenin sonucunda idrar örneğiyle idrar kültürü yapılmakta ve idrarda bakteri türü belirlenir. Enfeksiyona sebep olan bakterinin ve bu bakteri için hangi ilacın kullanılması gerektiğinin belirlenebilmesi için idrar kültürü yapılması oldukça önemli olmaktadır. Doktorunuz sürekli oluşum gösteren idrarda bakteri enfeksiyonlarının, idrar yolunda beliren anormalliklere bağlı mı değil mi tespit edebilmek amacıyla bu bölgenin filmini ister ve sonrasında gerekli görülürse ilaç tedavisine başlanır. Bu aşamadan sonra tedavi devam eder.
" } ] }