{ "title": "Patojen Bakteri", "image": "https://www.bakteriler.gen.tr/images/patojen-bakteri.jpg", "date": "19.01.2024 01:37:20", "author": "Billur Süar Ada", "article": [ { "article": "
Patojen bakteri, hastalığa sebep olan ve sıklıkla salgın hastalıkların sorumluları olan bakterilerdir. Örneğin en korkulan hastalıklardan biri olan verem, patojen bakterilerin yol açtığı hastalıklardan biridir. Aslında çoğu bakteri zararsız, hatta yararlıdır. Ancak -4 derece ile 60 derece sıcaklıklarında üreyebilen, patojen bakteri özelliği taşıyan zararlı bakteriler, gıdaların tadını veya kokusunu değiştirmedikleri için, sıklıkla ve kolaylıkla gıda yolu ile alınabilmektedirler. Üstelik hastalık yapma özelliğine sahip olan bakteri sporları, soğutma ve pişirme gibi birçok işleme tabi tutulduklarında bile ölmediklerinden, üremeye devam ederek pek çok kişiye ulaşabilmektedirler.

Örneğin Afrika'da her yıl yaklaşık 2 milyon kişi mycobacterium tuberculosis isimli patojen bakteri yüzünden ölmektedir. Ayrıca her yıl pek çok insan salmonella ve pseudomonas gibi bakteriler yüzünden gıda zehirlenmesi yaşamaktadır. Kronik ishal gibi hastalıkların başlıca nedeni de yine patojen bakteri olmaktadır.

Başlıca Patojen Bakteri Türleri Nelerdir?

En çok görülen ve insan nüfusunu ciddi şekilde tehdit eden patojen bakteri cinslerine örnek vermek gerekirse, E. Coli O157: H7, Campylobacter, Salmonella, Clostridium botulinum sayılabilir. Bu saymış olduğumuz ve diğer patojen bakteri türlerinin çoğu, ısıya dayanıklıdır ve yüksek sıcaklıklarda bile yaşamaya devam etmektedir. Örneğin Staphylococcus toksinleri kaynama sıcaklığında bile ölmemektedir. Bu yüzden uygun koşullarda saklanmayan gıdaları, tüketirken dikkatli olunmalı, koku ve görüntü olarak iyi gözükseler bile tüketildiğinde tehlike yaratabileceği bilinmelidir.

Patojen Bakterilere Karşı Korunma Yolları

Patojen bakteri sonucu hastalıklara karşı alınabilecek önlemlerin başında, gıdaları uygun şekilde korumak, temizlemek ve tüketmek gelmektedir. Bunun yanı sıra gerekli koşullarda sterilizasyona dikkat etmek ve herhangi bir salgın durumunda önlem almak, etkili yöntemler arasındadır. Ancak bir şekilde bakteri alınmışsa, alınan patojen bakteri tedavisi, uygun antibiyotikler sayesinde mümkün olmaktadır.

Bazı gelişmemiş ülkelerde yaşanan ilaç sıkıntısı ve tedavi eksiklikleri sonucu, halen ölümle sonuçlanan patojen bakteri salgınları olduğu bilinmektedir. Zamanla antibiyotik direnci geliştirebilen ve mutasyona uğrayabilen bakteriler olduğu için, uygun antibiyotiklerle müdahale hayati önem taşımaktadır.
" } ] }