{ "title": "Saprofit Bakteriler", "image": "https://www.bakteriler.gen.tr/images/Saprofit-Bakteriler-63.jpg", "date": "19.01.2024 16:50:53", "author": "emine mutlu", "article": [ { "article": "
Saprofit bakteriler, Çürükçül organizma ya da ölü organik maddelerden beslenerek yaşayan organizmalara saprofit bakteriler denir. Hayvan ve bitki kalıntılarında yaşayan ve onların çürümesine yardımcı olan bakteri türüdür.

Saprofit bakteriler nerede yaşarlar?

Saprofit bakteriler, genellikle bakteri grubunun çoğunu oluştururlar. Beslenmelerini bulundukları ortamdan aldıkları hazır sıvılardan sağlarlar. Islak ve çürük yerle de yaşarlar. Glikoz, vitamin, aminoasit gibi besinleri bulundukları ortamdan alırlar. Saprofit bakteriler dış ortama salgıladıkları enzimleri bitki ve hayvan ölülerini daha basit yolla organik maddelere parçalayarak onların çürümesine yardımcı olurlar. Böylelikle toprağın humusu artmış olur ve kendilerine de besin sağlamış olurlar. Bitki ya da hayvan ölülerinin çürümesi sonucu çeşitli kokular ortaya çıkar. Bu olaya kokuşma denir. Bazı saprofit bakteriler süt, yoğurt, peynir gibi maddelerin mayalanmasında yardımcı olurlar. Saprofitler, dünyada madde devriminde önemli rol oynadıkları için hayatımızın vazgeçilmezleridir. Aslında saprofit bakteriler çürükçüller ile bitki ve hayvan ölülerininden beslenen, doğada bulunan bakteriler olarak ifade edilir.

Saprotrof organizmalar, beslenmelerini cansız olarak yaparlar. Hayvan ya da bitki örtüsünün organik bileşiklerini kullanırlar. Bu bakteriler, yaşamlarını sürdürmek üzere bitki ve hayvan ürünleri ya da canlıların boşaltım sistemlerinden meydana gelen maddelerden yararlanırlar. Vücutlarında enzimler oluşturarak üzerinde yaşadıkları organik bileşikleri, hücrelerine alabilecekleri ufak moleküler yapı haline getirerek ve bu maddeyi enerjiye çevirerek kullanırlar. Bu canlı tiplerin genellikle ölü organizmaları kokmuştur ve bu tipler ayrıştırma işlevini yerine getirirler. Bazı saprotrof organizmalar çöplüklerde, atık su yerlerinde, kanalizasyonlarda yaşayarak organik maddelerin sürdürülmesinde, bunların yeşil bitkilerce kullanılması için gübre haline getirilmesinde oldukça etkilidir.

Saprofit bakterilerin görevleri
Ortak yaşayan bakteriler: Bazıları baklagillerin grubunda yaşayan ve azot ayırıcı bakterilerdir. Havanın azotunu bağlayarak toprağa verirler. Toprağın azot bakımından zenginleşmesini sağlar. Saprofit bakteriler, hayatımızın her anında bize yardımcı olan bakterilerdir. Bunlar hastalık oluşturmaz. Vücudumuz için ve hayatın döngüsünde gerekli olanları büyük titizlikle yerine getirirler." } ] }